Coca

08- COCA

Cocaïne wordt via een scheikundig proces geëxtraheerd uit de bladeren van de cocaplant, een heilige plant van de Indianen. De gedroogde bladeren worden al duizenden jaren lang gebruik als een medicijn tegen talloze ziektes, als thee, genezende pleisters, voedingssupplement en voor nog vele andere doeleinden. Het cocablad bevat ondermeer veel vitaminen en mineralen. De Indianen kauwen dagelijks een aantal bladeren, wat hen beschermt tegen honger en kou en wat hen in staat stelt onder vaak barre omstandigheden te overleven.

"De chemische analyse van cocabladeren heeft aangetoond dat ze rijk zijn aan vitamines, vooral vitamine B, riboflavine en vitamine C. Wie een half ons cocabladeren per dag kauwt, een gemiddelde dosis, krijgt daarmee de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamines binnen. Dat is van groot belang, gezien de schaarste van groente en fruit in de bergen."
Richard T. Martin, 1970.

De meest effectieve bestrijding van het cocaïnegebruik zou legalisatie van de cocaplant zijn, zodat zij een heilzame invloed zou kunnen uitoefenen op de gezondheid van de wereldbevolking. In Bolivia, waar de cocaplant een traditionele plaats in het dagelijkse leven heeft, worden allerlei cocaprodukten gemaakt, zoals tandpasta, haar-en huidcremes, frisdranken en medicijnen. Deze natuurprodukten zijn van uitstekende kwaliteit en buitengewoon effectief, maar ze mogen niet geëxporteerd worden omdat de rest van de wereld geen onderscheid maakt tussen de cocaplant en het chemische cocaïne. Het is in Nederland bijvoorbeeld niet toegestaan om op kleine schaal gedroogde cocabladeren als natuurgeneesmiddel te importeren voor de verkoop in reformwinkels. Door deze benepen opstellen worden de Indiaanse boeren in Bolivia en Peru in de klauwen van de cocaïnemaffia gedreven.

Hun cocavelden worden in militaire campagnes afgebrand en vanuit de lucht bespoten en vernietigd. Zelf worden ze afgeperst en uitgemoord door guerrillaorganisaties en door politie en leger. Alleen maar omdat ze een geneeskrachtige plant verbouwen, waaraan gewetenloze profiteurs elders een kapitaal kunnen verdienen.

Toch is er misschien nog een diepere, verborgen reden voor het verbod op het verbouwen van de cocaplant: dit zeer heilzame gewas zou voor de inter-nationale farmaceutische industrie een gevaarlijke concurrent op de vitaminemarkt kunnen zijn.

Links

Jellinek - meer over cocablad
Rapport over het debat ‘COCA 2009’ (Encod)

Social Media