Designer Drugs

06- DESIGNER DRUGS

De naam "designer drugs" heeft men in Amerika gegeven aan de tientallen, misschien wel honderden chemische middelen die in de afgelopen jaren in laboratoria ontwikkeld zijn. Het is bekend dat het Amerikaanse Leger vele middelen op de plank heeft liggen die onze hersenen op de een of andere manier kunnen beinvloeden. Dit was bijvoorbeeld het geval met ecstasy. Dit werd al in 1898 gesynthetiseerd. Het werd op de markt gebracht als vermageringsmiddel, maar als zodanig sloeg het niet aan. Het raakte in vergetelheid tot het Amerikaanse leger in de jaren vijftig proeven ging doen met ecstasy als ondervragingsmiddel. Maar het bleek niet geschikt voor duistere praktijken en verdween opnieuw uit het zicht. In 1978 ontdekte de chemicus Alexander Shulgin ecstasy opnieuw. Hij waardeerde de plezierige werking en bood het enkele bevriende psychologen aan om het in hun werk te gebruiken.

Shulgin, briljant wetenschapper en psychonaut, en een aantal andere scheikundigen gingen door met hun onderzoek en ontwikkelden in de loop der jaren nieuwe, in ons land nog onbekende stoffen, zoals MDE, Hecate, DOC, STP, Ganesha.

STP hebben wij weleens gebruikt. Het is te vergelijken met een sterke LSD-trip, maar het duurt vierentwintig uur of langer. In zijn biografie PIHKAL beschrijft Shulgin hoe hij alle middelen op zichzelf uitprobeert. Daarbij had hij talloze onaangename ervaringen, zware trips, akelige, angstaanjagende gevoelens en visioenen, intense droefenis, paranoia en depressie. De man beschikt over een ongelooflijke hoeveelheid moed. Al die middelen heeft hij een aantal keer getest om te weten te komen wat de werkzame, veilige dosis is.

Maar hij had ook heel aangename ervaringen. We lezen in PIHKAL veelbelovende verslagen, zoals over Ganesha: "Heerlijk rustig en geen spoor van lichamelijke vergiftiging. Ik voelde me volkomen tevreden in een prachtige en liefdevolle ruimte ..." Of over een proef met Beta-D: "Nog nooit heb ik zo’n schitterend inzicht in het goddelijke gehad. Een zeer ingrijpende ervaring."

In zijn fascinerende boek vertelt Shulgin niet alleen het verhaal van zijn leven en zijn ontdekkingen, maar hij geeft ook de chemische formules en beschrijft nauwkeurig de laboratoriumprocedures van 178 nieuwe chemische middelen, die allemaal verschillende, soms sterk entheogene werkingen hebben. Hij beschrijft de werking, vertelt wat er met hem gebeurde tijdens de trip, geeft de dosis aan en zegt hoe lang de trips duren.

Deze middelen zijn niet verboden. Alexander Shulgin verzoekt een ieder die een middel uit zijn boek namaakt of die het gebruikt, met hem over zijn of haar ervaringen te corresponderen via zijn uitgever. Een enkele keer duiken er middelen op met namen als Babyfood of Venus. In Nederland zijn nog maar weinig van deze designer drugs doorgedrongen, maar het zou ons niet verbazen als er over een aantal jaren vele pillen voor vele soorten trips op de markt zijn. Stel dat het in de nabije toekomst mogelijk wordt om iedere stemming kunstmatig te beïnvloeden. Zijn we dan in een paradijs terechtgekomen of raken we juist steeds verder van onze natuurlijke gevoelens vervreemd ? Om de volgende redenen moeten we in ieder geval soberheid aanhouden als richtlijn in het gebruik van deze middelen.

Ze zijn soms verslavend en schadelijk voor de gezondheid. In de tweede plaats moet je iedere keer weer heel veel tijd nemen om je ervaringen te verwerken. De ware psychonaut zal nooit een consument zijn die pilletjes nodig heeft om wakker te worden, zich te ontspannen, te slapen etcetera. Hij gebruikt alleen middelen om entheogene ervaringen op te doen.

Ten slotte dit: er is over de nieuwe middelen nog maar heel weinig informatie. Zorg ervoor dat je altijd weet wat je neemt. Een stof waar je aan twijfelt kun je, zoals gezegd, laten testen door het Adviesburo Drugs. Vaak zal blijken dat het niets nieuws is, maar speed of LSD in een nieuw jasje, zoals de "nieuwe" partydrug B-sting, die een lage dosis LSD was.

Links

Pikhal Online
Tikhal Online
Laat je drugs testen!

Social Media