EXTRA*: Geranamine (DMAA)

EXTRA*: Geranamine (DMAA, 1,3-dimethylamylamine, Methylhexaneamine)

Geranamine is een stof welke van nature in zeer lage concentraties voorkomt in geraniumolie, een extract van de geraniumplant (Pelargonium graveolens). Vanwege de opwekkende werking wordt het de laatste tijd soms toegepast door sporters tijdens work-outs. Tevens wordt het middel steeds vaker gebruikt als werkzame stof in (legale) partydrugs. Er zijn ook mensen die het als afslankmiddel gebruiken.

Geranamine zorgt voor een hogere stofwisseling en geeft de gebruiker extra energie. Daarnaast geeft het in hogere doseringen een licht euforisch gevoel. Dit maakt het populair als feestdrug. De werkingsduur bedraagt zo'n 2 a 4 uur.

In 2010 werd geranamine vanwege de stimulerende werking door het Wereldantidopingagentschap (WADA) op de lijst van verboden middelen geplaatst. Sporters wordt dan ook aangeraden om altijd goed op de verpakking te letten of de gebruikte supplementen geranamine bevatten.

Geranamine kan gesnoven worden, maar word doorgaans oraal gebruikt. Bij nasaal gebruik (snuiven) is de werkingsduur aanzienlijk korter (1 a 2 uur).

Over de mogelijke schadelijkheid voor de gezondheid bij gebruik van geranamine is op dit moment nog relatief weinig bekend. Uit een in 2012 uitgevoerd onderzoek met het product Jack3D (een in de VS populair 'pre-workout' supplement voor bodybuilders) blijkt dat geranamine de hartslag in rustmodus niet versnelt en ook de bloeddruk en leverwaarden niet verhoogt. Uitgegaan werd van 'aanbevolen doseringen'. Wel raden de onderzoekers mensen met een hoge bloeddruk af om het middel te gebruiken.

Eind 2012 verbood de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de verkoop van geranamine-bevattende voedingssupplementen. Het middel zou een te hoog risico voor de volksgezondheid opleveren.

Links

Wikipedia over Geranamine
Engelstalige informatieve website over Geranamine
Eigenkracht - Achter de geraniums..
Dopingautoriteit
Ergogenics: Zoveel synthetisch DMAA zit er in supplementen

*NB: de hoofstukken onder het deel ‘Extra’ zijn niet door de auteurs van het boek ‘Uit je Bol’ geschreven, maar door de makers van deze website.

Social Media