Koffie

12- KOFFIE (Leut, troost, een bakkie)

Slechts vijf procent van het Nederlandse volk, inclusief baby’s en kleine kinderen, drinkt nooit koffie. Koffie is populair, omdat het instant-energie geeft, de slaap verdrijft en spraakzaam maakt. Het verschil in onze stemming voor en na een bakje koffie is duidelijk waarneembaar. Onmiddelijk nadat het kopje is leeggedronken, leeft de gebruiker op. Als er anderen aanwezig zijn ontstaat er meteen een conversatie. Het werkzame bestanddeel in de koffieboon, cafeïne, komt ook in andere stoffen voor, bijvoorbeeld chocolade en thee. Een kopje koffie bevat gemiddeld 120 mg cafeïne, een kop thee 80. Koffie kan verrukkelijk smaken, maar ook de geur van verse koffie is heerlijk en stimulerend. Daarom is het vreemd dat zoveel mensen genoegen nemen met een soort drab dat meer op afwaswater lijkt dan op goede koffie.

Als je een paar kopjes per dag drinkt, is koffie waarschijnlijk niet schadelijk, al komt altijd juist de koffiehandel weer ongevraagd met nieuwe cijfers die moeten aantonen dat er geen verband bestaan tussen koffie en maag- en darmkanker. Koffie heeft een stimulerende invloed op de darmen en de stoelgang. Het kan ook winderigheid veroorzaken.

Maar koffie heeft wel degelijk een licht verslavende werking. Wie gewend is nogal veel koffie te drinken, kan de proef op de som nemen door eens een tijdje te stoppen en zichzelf te observeren. Bekend is het verschijnsel van weekendmigraine bij zware koffiedrinkers op het werk, die in het weekend bijna geen koffie drinken en onthoudings-verschijnselen gaat vertonen. Wie gewend is ‘s ochtends koffie te drinken en dat een keer overslaat, krijgt ‘s middags hoofdpijn en raakt geprikkeld. Een uur voor en na het innamen van homeopatische middelen, moet je geen koffie drinken, omdat anders de werking van het medicijn teniet wordt gedaan. Er wordt ook een relatie gelegd tussen koffie en onvruchtbaarheid. Koffie doet dus toch meer dan alleen maar oppeppen. De energie die koffie geeft moet op de een of andere manier een uitweg vinden in een activiteit. Maar die energie kan zich ook in emoties uiten. Koffie maakt levendig, enthousiast en alert, maar je wordt ook sneller geprikkeld; als iets je niet bevalt bijt je van je af. Na het drinken van een kop koffie kun je tijdens een conflict iemand hartgrondig verwensen of kortstondig intens haten. Al die opgekropte, negatieve gedachten en emoties maken als het ware het pantser rond je gevoelsleven, de eeltlaag op je ziel, dikker en daar moet je nu juist doorheen als je op een trip gaat.

Dus vanuit een psychonautisch oogpunt is er wel wat voor te zeggen om geen koffie te drinken. Koffie draagt bij tot gezelligheid onder de mensen, maar verhoogt ook stress en agressie. Als je stopt met koffie (en thee) drinken, zul je na een paar weken merken dat je rustiger, maar niet slomer bent geworden: minder gestresst, minder geërgerd, minder agressief en vitterig. Het blijkt dat koffie wel degelijk een nawerking heeft, net als coke en speed en ons down laat gaan. Maar de negatieve gevoelens en gedachten die het middel veroorzaakt lijken zo vanzelfsprekend en normaal dat we niet in de gaten hebben dat ze eigenlijk door het drinken van koffie zijn veroorzaakt. Opvallend is dat je, als je lichaam eenmaal die dagelijkse cafeïnedosis ontwend is, bij het wakker worden ook meteen werkelijk wakker bent. Je blijkt geen cafeïne nodig te hebben om tot leven gekomen. Je was door dagelijks koffie te drinken aan gewend geraakt en erdoor geconditioneerd.

Het blijft natuurlijk prettig om bij het ontbijt iets warms te drinken, bijvoorbeeld een kop miso-soep, bouillon, hete melk of een een of andere kruidenthee. In cafees en op het werk kun je in plaats van koffie chocolade drinken. Chocolade bevat 20 mg cafeïne en is subtiel werkzaam. Je gaat je er tevreden en minzaam van voelen. Mensen die dwangmatig chocolade en bonbons eten, doen dat om frustaties te onderdrukken. Chocolade gaat heel goed samen met ecstasy en stimuleert de werking daarvan zelfs. Koffie en ecstasy gaan juist helemaal niet samen. Je kunt ook kruidenthee drinken. Er gaat een wereld van mogelijkheden open voor wie zich in de werking van kruiden verdiept. En tenslotte is er een uitstekend alternatief voor koffie: guarana.


GUARANA

Guarana is een cafeïnehoudend produkt dat gewonnen wordt uit de bast van een Braziliaanse boom. Het wordt aangeboden in brokken die je moet schaven, in poedervorm, als pillen en in vloeibare vorm. In Brazilië worden er dagelijks miljoenen glazen van gedronken; in Nederland is het middel verkrijgbaar in pillen en als poeder. Guarana is opwekkend en maakt je wakker en alert, maar heeft niet die heftige en agressieve uitwerking van koffie. Guarana stemt vriendelijk en vreedzaam, maar geeft tevens energie en de werking is sterk. Het ontspant, terwijl je wel degelijk actief bent en presteert. Het is een uitstekend middel als je veel met mensen te maken hebt en goed moet kunnen functioneren. Daarom is het geschikt voor sollicaties en belangrijke gesprekken. Guarana werkt langdurig en gestadig. Als je er meer van neemt wordt de werking sterker en duurt het gevoel langer. Wie geen koffie gebruikt, heeft aan drie pillen genoeg voor een uur of zes. Als het middel is uitgewerkt, kun je goed slapen. Natuurlijk zijn er guarana-freaks die de pillen met bakken tegelijk naar binnen werken. Je vindt ze vooral onder de ecstasy-gebruikers. Maar juist als je guarana incidenteel gebruikt, is het werkzaam en lekker. Van een hoge dosis (een gram of meer) ga je trippen. In Duitsland wordt dat veel gedaan. We horen er goede verhalen over, maar hebben er geen ervaring mee. Guarana is een legaal middel, dat in reformwinkels te koop is.

Links

Azarius over guarana

Social Media