Kratom

EXTRA*: Kratom (Mitragyna speciosa)

Kratom vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Azië en is familie van de koffieplant en Psychotria viridis. Laatstgenoemde wordt gebruikt als ingrediënt van Ayahuasca. In Thailand en Maleisië werden de bladeren van de kratom boom eeuwenlang gebruikt vanwege de psychoactieve uitwerking. Voor Thaise boeren en arbeiders was het kauwen op de bladeren een manier om het zware werk en arme bestaan te verlichten. Inmiddels is kratom in Maleisie en Thailand verboden, en staan er daar flinke straffen op het bezit en gebruik.

Het effect is bij lage doseringen opwekkend en licht euforisch, maar bij hogere doseringen meer verdovend. Niet verwonderlijk, aangezien kratom op de opiaat receptoren werkt. In Azië werd kratom dan ook regelmatig als opiumvervanger gebruikt, bijvoorbeeld wanneer er geen opium voorhanden was, of om van een verslaving af te komen. Kratom kent minder bijwerkingen, en het afbouwen zou eenvoudiger zijn dan bij traditionele opiaten het geval is. Sommige mensen ervaren misselijkheid bij het gebruik van kratom, maar meestal trekt dit ook snel weer weg.

In de meeste landen is kratom nog legaal, en is het in diverse vormen verkrijgbaar bij smartshops en headshops. De meest voorkomende vormen zijn vermalen kruid en poeder, maar ook (hars)extracten worden aangeboden. Het poeder kan worden ingenomen met water of vruchtensap, en de extracten lenen zich beter om in een warme drank (zoals thee) te worden opgelost. Om de bijzonder bittere smaak wat te maskeren wordt vaak honing of suiker toegevoegd.

Links

Uitgebreide informatie over kratom (Mitragyna speciosa)
Azarius Encyclopedie over kratom

*NB: de hoofstukken onder het deel ‘Extra’ zijn niet door de auteurs van het boek ‘Uit je Bol’ geschreven, maar door de makers van deze website.

Social Media