Salvia (Salvia divinorum)

EXTRA*: Salvia (Salvia divinorum, sage)

Salvia divinorum is een plant die door de Mexicaanse mazateken is gecultiveerd, en van oudsher werd gebruikt tijdens religieuze ceremonies. Salvia divinorum behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae), en kent diverse familieleden die ook in Europa van nature voorkomen (Salie-achtigen). Salvia divinorum bevat de stof Salvinorine A, het sterkst bekende natuurlijke hallucinogeen.

De Mazatec indianen in Oxaxa (Mexico) gebruiken salvia al duizenden jaren om in hogere sferen te raken. De sjamanen kauwen vers blad, waardoor de werkzame stoffen in de mond worden opgenomen. Hierdoor raakten zij in een trance, en werd voor hen duidelijk hoe zieken genezen konden worden en andere zaken opgelost moesten worden.

In de 20e eeuw werd salvia ontdekt door Westerlingen. Plantkundige Gordon R. Wasson, die ook de psilocybe paddenstoel (welke wij kennen als ‘paddo’) soorten ontdekte, nam een exemplaar van de plant mee naar de Verenigde Staten.

Pas in de jaren 90 werden de eerste betekenisvolle wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar salvia. Dit gebeurde door de Amerikaanse etnobotanist Daniel Siebert.
Vandaag de dag wordt er nog steeds onderzoek verricht naar salvia, zo zijn er inmiddels aanwijzingen dat de plant mogelijk van pas kan komen bij het ontwikkelen van medicijnen tegen alzheimer en chronische pijn. Wetenschappelijk onderzoek in de VS wordt echter bemoeilijkt door de legale status van de plant in de VS (salvia is in veel staten verboden).

Sinds het einde van de jaren 90 is het gebruik van salvia ook in Europa in opkomst, waar het door smartshops wordt verkocht. De meest voorkomende vorm is in de vorm van een extract, wat in een (water)pijp gerookt wordt. Het effect is, wanneer salvia gerookt wordt, kort: een trip duurt meestal niet langer dan 20 minuten. Wel kunnen de naeffecten nog enkele uren aanhouden, maar meestal is dit niet meer dan een licht gevoel.

Vrijwel direct na het inhaleren van de rook wordt de gebruiker meegenomen naar een andere wereld, en is er geen besef meer van realiteit. Het komt niet zelden voor dat de salvia-roker zicht een object waant. Ook oncontroleerbare lachkicks komen vaak voor. Voor veel mensen die salvia roken blijft het bij een eenmalige ervaring, vaak vinden zij de trip te bizar en leidt het niet tot diepere inzichten, zoals dat bij andere psychedelica wel het geval kan zijn.

Als je van plan bent om salvia te gebruiken, zorg dan altijd dat er een nuchter persoon in de buurt is. Deze 'sitter' kan op je letten en je bijstaan als dat nodig is. Begin ook altijd met een lage dosering om overgevoeligheid te testen.

Links

Salvia divinorum gebruik, ervaringen en overige informatie
Azarius Encyclopedie over salvia

*NB: de hoofstukken onder het deel ‘Extra’ zijn niet door de auteurs van het boek ‘Uit je Bol’ geschreven, maar door de makers van deze website.

Social Media